4 Kasım 2015 Çarşamba

Tam Zamanlı Çalışırken Girişimciliğe Atılmanın 17 Adımı

Eğer kendi işinizi kurmak konusunda ciddiyseniz ama bırakıp gidemeyeceğiniz tam zamanlı bir işiniz varsa bu yazıyı mutlaka okumalısınız.
Faturalarınızı ödemenizi sağlayan tam zamanlı işinizden ayrılmadan (ya da işinizden kaytarmadan) kendi işinizi yaratmak ve başarılı bir şekilde büyütmek için aşağıdaki 17 adımı uygulayın.
Bu adımları uygulamak kendi işinizi kurmakla ile ilgili bir koça sahip olmak gibi bir şey. Bunları deneyin, işe yaramalarını sağlayın – gerçekleştirin!
  1. Vizyonunuzu belirleyin. İşinizi kurmanın ilk adımı şirketiniz için bir vizyon belirlemektir. Vizyonunuz size – ve diğerlerine – hangi işte olduğunuzu ve şirketinizin nereye gittiğini söyler. Vizyonunuzu geliştirirken, ne yaratmak istediğinize odaklanın. Başarılı işletmelerin çoğu bir ihtiyaç olduğunu hisseder ve sonra da bunu gidermek için bir yol bulur.
  2. Misyonunuzu belirleyin. Misyon ifadeniz, vizyonunuzla aynı şey değildir; vizyonunuz ne yaptığınız ile ilgiliyken, misyon ifadeniz müşterileriniz ve toplum üzerinde yaratmayı planladığınız etkidir.
  3. Amacınızı kesinleştirin. Amaç ifadeniz işinizin neyi temsil ettiğini ortaya koyar. İnsanların işinizin neden var olduğunu anlamalarına olanak sağlar – ne yaptığınızı değil bunu neden yaptığınızı anlamalarına. Müşterilerin bakış açısından, işinizin ne hakkında olduğunu netleştirir. Bu amaç inandırıcı olmalıdır ve çalışanlarınız için (çalışanlarınız olduğu zaman) anlam ifade etmelidir.
  4. Onaylanma noktanızı bulun. Pazarda vizyonunuz, ürününüz ya da hizmetiniz için bir ihtiyaç var mı? Nerede durduğunuzu anlayın. Pazar araştırmaları sizin dikkat çekmenize, ilgi yaratmanıza olanak sağlar ve size işe başlarken ihtiyaç duyduğunuz güvenilirliği verir.
  5. Yeteneklerinizi geliştirin. Öğrenmeniz gereken yeni yetenekler ya da tazelemeniz gereken beceriler var mı? Yapı market alanına girmek istiyor musunuz yoksa bir profesyoneli mi işe almak istiyorsunuz? İhtiyacınız olan – ve yardıma ihtiyacınız olan - yetenekleri planlamak önemlidir.
  6. Sizi farklılaştıran şeyi bulun. Rekabet avantajınız ne? Müşterilerinize sunmanız gereken ve işinizi başarıya ulaştıracak benzersiz teklif ne? Bunları size ne kazandıracak? Kalmalarını sağlayacak olan ne? İşte bir işletmenin başarılı ya da başarısız olmasına neden olan budur.
  7. Değerlerinizi belirleyin. İşletmelerin çoğunun bir misyonu ve vizyonu vardır ancak çok az işletme değerlerini ortaya koyar. Şirket değerlerinizi belirmeniz, yaptığınız seçimler ve işinizde gerçekleştireceğiniz eylemler için bir taktik metni oluşturmuş olur.
  8. Sunumunuz üzerinde detaylı bir şekilde çalışın. İş fikrinizi anlatan kısa sunumunuz üzerinde çalışmaya başlayın. Şirketiniz hakkında nasıl konuşacak ve ne yaptığını nasıl ifade edeceksiniz? Bu sunumu kısa ve öz, anlaşılır ve doğrudan konuyu anlatacak şekilde hazırlayın.
  9. Adımlarınızı ve zamanlamanızı planlayın. Hedeflerinizi ana hatlarıyla belirleyin ve bunlara ulaşmak için bir zaman planlaması yapın. Zamanlama planında ulaşılabilir son tarihler koymak, bir yere varmanızı sağlamayacak listeler yapıp, konuşmakla gereksiz zaman harcamamanızı garantiler. Hem kısa vadeli hem de uzun vadeli kilometre taşları belirleyin.
  10. Haritanızı yaratın. Bu özünde sizin iş planınızdır – kapsamlı ve her nokta için tanımlar ve detaylar bulunan iş planınız. Her adımda uygulamak için gerekli olan notlar ile birlikte, hem aylık hem de yıllık olarak belirlediğiniz noktalar olmalıdır.
  11. Görev dağıtımı yapın. Şirketinizde her şeyi tek başınıza yapmanız sizi kesinlikle başarısızlığa götürecek bir yoldur. En başarılı liderler, en başarılı iş adamları ve iş kadınları hangi konuda en iyi olduklarını bilirler ve geri kalanı için görev dağılımı ve dış kaynak kullanımı yaparlar. Herhangi bir çalışanınız olmasa bile, arkadaşlarınızdan ve aile üyelerinizden yardım isteyerek nasıl görev dağılımı yapıp güç kazanacağınızı öğrenebilirsiniz.
  12. Bir grup danışman ile yakın ilişkiler kurun. Hemen şimdi size yolunuzda ilerlerken geri bildirim, koçluk verip yol gösterebilecek insanlardan oluşan yakın bir çevre oluşturun. Kendi başınıza işinizi kurmak ürkütücü olabilir – size yardımcı olmaları için deneyimi olan insanları işe alın.
  13. Sınırları aşmayın. Başlattığınız şeyin şu anda yaptığınız işi ihlal etmediğinden ya da bu işin avantajını elinizden almadığından emin olun. Yeni bir şey yaratmak ancak kendileri için çalıştığınız insanları – ki bir şekilde bunu yapmanıza olanak veren bu kişilerdir - rahatsız etmeyecek bir çizgide yürümelisiniz.
  14. Saygılı olun. Yeni işinizle ilgili çalışmalarınızı şu an çalıştığınız ofisinizden yapmayın. İşlerinizi öğle tatillerinde, hafta sonralarında ya da iş sonrası saatlerde yapın. Şu anki işvereninize saygı gösterin.
  15. Sermayeyi öğrenin. Her yeni işletmenin sermayeye ihtiyacı vardır. Bu sermaye nereden gelecek ve bunu nasıl artıracaksınız? Risk sermayesinin nasıl çalıştığını öğrenmek için okuyun, inceleyin ve iletişim ağı kurun. Para hakkında konuşmak konusunda iyi olmak zorundasınız çünkü sermaye bir iş kurmak ve devam ettirebilmek için en önemli kaynaklardan biridir.
  16. Sabrınızı geliştirin. Her şey zaman alır. Kendi işinizi kurarken geliştirebileceğiniz en iyi özelliklerden biri sabırlı olmaktır. Unutmayın, hiç bir şey saatte 160 kilometre hızla gitmek zorunda değildir.
  17. Riski göze alın. Yeni işinizin yönetimi ele alacağınız, gerçekten kendi ayaklarınızın üzerinde duracağınızı hissettiğiniz bir zaman gelecektir. Hala çalışırken, yeni kurulan işletmeler hakkında mümkün olduğunca fazla çalışma yaptıysanız ve bir süre için yeterli olacak kadar sermayeniz varsa, o zaman sıçrama yapmanızın zamanı gelmiş demektir.
Tam zamanlı olarak çalışırken yeni bir işletme kurmak ürkütücüdür ancak yine de başarılabilir. Sizden önceki pek çok girişimci bu yolda öncülük etti – onların adımlarını izleyin ve hemen bugün yeni, başarılı işletmenizi kurmaya başlayın.
Kaynak: http://www.businessinsider.com/17-steps-to-starting-a-business-while-keeping-your-full-time-job-2015-9

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder