24 Ekim 2015 Cumartesi

Güçlü Girişimcilerin 9 Özelliği

Eğitiminizi bir kenara bırakın. Yılların deneyimi hiç bir zaman genel değerinizi tam olarak yansıtamaz. Potansiyel bir iş verene ve genel olarak iş dünyasına değerinizi göstermenin daha etkili yolları olmak zorunda.
Özgeçmişin zamanı geçti ve artık işe yaramıyor. Neredeyse son 380 yıl içerisinde büyük bir revize geçirmedi ve artık boş pozisyonları en iyi adaylarla doldurmak için, iş arayanların ve işe alım yöneticilerinin yöntemlerini tamamen değiştirmelerinin zamanı geldi.
Yüksek öğrenim sistemimiz karmakarışık durumda ve online okullar da eğitim modelini zorlamaya devam ediyorlar. Yine de, doğru insanları seçmek için özgeçmişler üzerinden eğitim ve deneyim senelerini incelemek gibi modası geçmiş yöntemleri kullanıyoruz. Zırvalık!
Buna karşılık, saçma derecede yüksek yeteneğe, alışılmışın dışında bir eğitime ve az deneyime sahip, çoğunluğun dışında kalan biriyseniz (ya da buna benzer herhangi bir birleşime sahipseniz -örneğin, örgün eğitim almamış ve kendini geliştirmiş, sadece bir yıllık “iş deneyimine” sahip 21 yaşında bir bilgisayar korsanıysanız- bu işe yaramayan süreç sizin keşfedilmenizi daha da zor bir hale getirebilir.
Ben başarılı girişimcileri incelemeyi bir takıntı haline getirmiştim ve bu incelemelerim sonunda, pek çok soyut özelliğin standart bir özgeçmiş üzerinde ifade edilmediğini ya da edilemeyeceğini gördüm. Bununla birlikte bazı yatırımcılar üniversiteyi yarım bırakmak, bir işte uzun süre kalamamak, işten kovulmak ve kötü sosyal medya aktivitelerine sahip olmak gibi görünüşte (en azından dünya standartlarına göre) aleyhlerinde olabilecek olumsuz etiketlere bile sahipler.
İşte size girişimcilerin sahip olduğu 9 soyut özellikten oluşan liste:
  1. Becerikli olmak
Bir girişimci olmanın, bir köprüyü üzerinde yürürken inşa etmeye benzediğini söyleyen deyişi hiç duydunuz mu? Bu, kendilerine bir şey yapıp yapamayacağını sorduğunuzda (bu konuda hiç bir fikirleri olmasa ve yolda ilerlerken bir şeyleri keşfedecek olsalar da) her zaman “evet” diye cevaplayan girişimciler için geçerli bir şey.
Onlar, yapılamaz gibi görünen işleri yapmak konusunda ilk önce gönüllü olanlardır. Bunu kendilerine güvenerek yaparlar çünkü, ne yaptıkları hakkında hiç bir fikirleri olmasa da, akıllarına koydukları her şeyi başarabileceklerine inanırlar.
  1. İnatçılık
Burada iyi anlamda inatçı olmaktan bahsediyorum. Bunlar, “Hayır cevabını kabul etmiyorum,” tarzında insanlardır. Bu insanlar zorlukları severler ve 100 kere bile düşseler yeniden ayağa kalkarlar çünkü böylece istedikleri sonuca bir adım daha yaklaştıklarını bilirler. Pes etmek, onlar için bir seçenek değildir.
İşte güzel bir örnek:
Kellee Khalil, evlilikle alakalı her şeyi içeren bir görsel arama motoru ve bulut albümü olan Lover.ly’yi yarattı. Business Insider’a göre; “Kellee Khalil evlilik ile ilgili yeni işini başlatmadan bir hafta önce düğünle ilgili önde giden internet sitelerinden birinin iş strateji uzmanından kahve içmek için bir davet aldı. ‘Sadece işlerini kapatmalarını sağlamak üzere, rakiplerimizi satın almak için ayırdığımız 70 milyon dolarımız var,’ dediler Khalil’e.”
Bu mesajdan etkilenmedi ve hatta bu mesaja rağmen, artık önüne geçen her şeyi yıkacak bir güce sahip olan evlilik sitesini oluşturmaya devam etti. Artık site kullanıcıları her ay 40 milyondan fazla resim görüntülüyorlar ve 400 milyondan fazla evlilik detayını “sevip beğeniyorlar.”
  1. Baskı altında sakin kalmak
Bu bir insanın özgeçmişi ya da LinkedIn profili üzerinden etkin bir şekilde ölçülmesi zor bir yetenek.
Pek çok insan parlak zekalıdır ancak gerçek dünyada var olmakta zorlanırlar. Sıkıntıya dair bir işaret gördüklerinde yıkılırlar. Başkaları kabul edilebilir derecede baskının altında düşebilirler ancak gerçek A sınıfı oyuncular baskının altında daha da güçlenip, gelişirler. Bu baskı onların içindeki en iyi yanı ortaya çıkarır. Bu kişiler, imkansız olanı yapmayı başaran girişimcilerdir.
  1. İletişim ağları ve arkadaşları
Kulağa garip gelebilir ancak bir insanın arkadaşları, bu kişinin kim olduğu hakkında çok fazla şey gösterebilir. İnsanlar genellikle, kendileriyle aynı ilgi alanlarına ve motivasyon seviyesine sahip insanlarla birlikte takılmaktan hoşlanırlar. Ünlü deyişe göre; “Siz, en yakın beş arkadaşınızın toplamı kadarsınızdır.”
İşte Entrepreneur’s Organization’un (Girişimciler Kuruluşu) bu kadar etkili olmasının nedeni budur, hatta LinkedIn’in var olmasının nedeninin bir kısmı da.
  1. Azim
Frederick Hutson, dört yılını devlet hapishanesinde geçirdi. Sadece bu bile, pek çok kişiyi, bırakın devlet hapishaneleri gibi büyük bir sektörü değiştirme girişiminde bulunmayı, yeni bir şirket kurmak konusunda bile caydırmaya yeterdi. Ancak yine de hapishanedeki insanlara ve ailelerine indirimli telefon konuşması ve fotoğraf paylaşımı imkanı sunan Pigeon.ly isimli şirketi kurdu.
Şirket şu anda, ayda yarım milyon fotoğraf paylaşımı sağlamaktan dolayı kendisiyle iftihar ediyor. Pigeon.ly kısa süre önce Silikon Vadisi’nin en prestijli hızlandırıcısı olan Y Combinator’a kabul edildi ve oldukça parlak bir geleceği olacak gibi görünüyor.
  1. Vizyon
Vizyon, başarılı girişimcilerin inkar edilemeyecek bir özelliğidir. Bazen böyle bir vizyon sahibi olmanın sonucu, görünürde bu girişimcilerin sektör, teknoloji ya da pazar hakkında, dünyanın ne istediğini bilmelerini sağlayacak kadar geniş çaplı bilgi sahibi olmaları olur. Noah Kagan’ın SumoMe hakkındaki vizyonu ve patlayan büyümeleri buna mükemmel bir örnek.
Steve Jobs ve Elon Musk gibi harika insanların damga vurmasına neden olan diğer vizyon türü ise dünyayı kendi vizyonlarına uygun şekilde şekillendiriyor olmalarıdır.
  1. Kör iyimserlik
Justin Barr, Tapit isimli şirketini 23 milyon dolara sattı. O kadar körlemesine iyimserdi ki, ofisinde uyuyor ve geceler boyunca deli gibi çalışıyordu. Şu şekilde açıklıyor; “Sadece bir şey hissettim ve bunun peşinden gittim.” Dünyadaki diğer insanların ne yaptığı önemli değildi, o başarılı olacağını “bildiği” bir ürün geliştirdi. Bu “kör iyimserliğini” şirketinin başarısına ve sonunda elde ettiği kazanca yönlendirerek bunu başardı.
  1. Fırsatları değerlendirmek
Kısa süre önce reklam alanındaki ustalar Tucker Max ve Ryan Holiday, Tucker’ın kitap lansmanı sırasında planlama yapmayı başardılar. Uzun sözün kısası, Tucker’a Aile Planlaması Derneği’ne oldukça büyük bir bağış yapma fırsatı tanınmamıştı ancak buna rağmen, bu mücadeleyi milyonlarca yeni sayfa görüntülenmesine, internet sitesi trafiğine ve on binlerce sosyal medya paylaşımına dönüştürmeyi başardı.
Bu çift bir fırsat gördüler ve bunu tam anlamıyla başarıya çevirmeyi başardılar.
  1. Uygulama
Career Sushi’nin ülke çapında aralarında Warner Music Group, Billboard, FunnuorDie.com, Gary Sanchez Productions, Lionsgate Entertainment, Michael Stars ve Draftfcb de bulunmak üzere pek çok şirkette 10,000 stajyerlik imkanı bulunuyor. Bu, bir film sektörü yöneticisi ve yapımcısı olan ve stajyerleri işe alma konusundaki işe yaramayan süreci düzeltmek konusunda azimli olan Shara Senderoff’un parlak fikri.
İşte bir röportaj sırasında şunu söyledi; “Çok erken yaşımdan beri zihniyetim her zaman ‘her şeyi anla ve her ne olursa olsun çözümü bul’ oldu. Ben, doğuştan sorun çözen biriydim. Benim ‘bir çözüm bul’ tutumumun etrafımdakiler için örnek olmama olanak sağladığını düşünüyorum. Bir şeyleri uygulamayı, uygulamayı ve yeniden uygulamayı öğrendim ve eğer her şeye, her zaman daha iyisini yapabilirim inancıyla yaklaşmasaydım bugün olduğum lider haline gelebileceğimi düşünmüyorum.”
Size, Steve Jobs’un şu harika sözüyle veda ediyorum:
“Bu reklam deli olanlara gidiyor. Uyumsuz olanlara. Asilere. Sorun çıkaranlara. Kare deliklerdeki yuvarlak çivilere. Bir şeyleri farklı görenlere. Onlar kurallardan hoşlanmazlar. Ve statükoya saygıları yoktur. Onlardan alıntı yapabilirsiniz, onlarla anlaşamayabilirsiniz, onları yüceltebilir ya da yerebilirsiniz. Yapamayacağınız tek şey onları görmezden gelmektir. Çünkü onlar bir şeyleri değiştirirler. İnsan ırkını ileri doğru iterler. Ve bazı insanlar onları deli gibi görse de biz onları dâhiler olarak görüyoruz. Çünkü dünyayı değiştirebileceklerini düşünecek kadar deli olan insanlar, bunu gerçekten yapan insanlardır.”


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder